Tajemná moringa

Ačkoli tento tajemný strom znají v Indii a úpatí Himalájí již více než tisíc let, pro mnohé z nás je dodnes velkou neznámou. A je to skutečně škoda, protože se jedná o jednu z nejvíce výživných rostlin na světě vůbec. Pojďme se s ní proto seznámit.

moringa-3880393_960_720

Moringa oleifera je latinský název této rostliny, kterou není nic jiného než 5 až 12 metrů vysoký opadavý strom. Rychlost jeho růstu je až neuvěřitelná – za jeden rok vyroste i o jeden metr. Má dlouhé (kolem 60 cm), zelené listy elipsovitého tvaru a bílé až lehce nažloutlé květy objevující se od února do dubna. Plodem je tobolka podobná lusku, která dosahuje asi 20 cm na délku a uvnitř níž se skrývá přibližně 20 olejnatých semen.

Moringa olejodárná obsahuje 46 různých antioxidantů, které redukují volné radikály v těle, čímž se podílí na eliminaci jejich negativních důsledků. Antioxidanty dále posilují imunitní systém a zpomalují příznaky stárnutí. Mezi její další účinky patří:

  • Podporuje energii
  • Zmírňuje deprese
  • Stabilizuje bezproblémový chod našeho těla, čímž udržuje jeho přirozenou rovnováhu
  • Pomáhá lépe se poprat se stresem
  • Zlepšuje náladu
  • Osvěžuje mysl
  • Podporuje správnou funkci mozku
  • Reguluje hladinu cukru v krvi
  • Reguluje hladinu cholesterolu
  • Pomáhá proti mnoha kardiovaskulárním onemocněním
  • Zlepšuje trávení
  • Má protizánětlivé účinky
  • Podporuje metabolismus svalů
  • Udržuje rovnováhu bílkovin v těle
  • Preventivně působí proti rakovině kůže a trávicího traktu, přičemž se používá i jako podpůrný prostředek při léčbě těchto nemocí

Mnoho dalších pozitivních účinků na lidský organismus vědci zatím zkoumají, potenciál této rostliny stále není zcela objeven. Není proto vůbec divu, že bývá označována jako nezdravější strom vyskytující se na naší planetě. Zároveň se řadí mezi superpotraviny.

moringa-1506196_960_720

A jak moringu užívat? Seženeme ji zejména ve formě zeleného prášku, který se získává z listů. Ten si pak můžeme přidat do vody, koktejlu, smoothie, ovesných kaší, kuskusu, polévek, omáček, pest, ovocných i zeleninových salátů. Musíme přitom ale počítat s její ostrou příchutí. Optimální dávku pak tvoří přibližně 2,5 gramů denně.